Studio Daniel Libeskind

Kö-Bogen Düsseldorf

Düsseldorf, Germany

Location

Schadowplatz 12
Düsseldorf, Germany

Building size

  • 40,165 sq.m (Base Design)
  • 13,547 sq.m (Underground Parking )
  • 38,097 sq.m (Alternative Design)

Joint Venture Partner

Studio Daniel Libeskind with Architekt Daniel Libeskind AG, Zurich

Structural Engineer

NAi Nagaraj Ingenieure

Mechanical / Electrical / Plumbing Engineer

Winter Ingenieure

Civil Engineer

Ingenieurbüro Wendt

Façade

Murphy Facade Studio + Infacon

Status

Completed

Completion Date

2013

Project Brief

Kö-Bogen is a six-story 432,300-square-foot office and retail complex in downtown Düsseldorf and marks an important transition between urban space and landscape. Two city blocks are joined with one continuous roof line, forming a unified space for walking, shopping and working. The building also creates a connected space between the Schadowplatz, a pedestrian street, and the Hofgarten, the central park in Düsseldorf.

A two-story connecting bridge with roof terrace connects the east and west blocks of Kö-Bogen and between the two blocks are green courtyards, which also provide generous daylight to the interior spaces. Permeated cuts into Kö-Bogen itself allow for the landscape to naturally blend and flow into the building space. The green courtyards and green roof become part of a new environment that bridges urban space with park space, a fitting entryway to and from the Hofgarten.

The project has been realized by by Studio Daniel Libeskind (SDL) with Architekt Daniel Libeskind AG (ADL).

 

AWARD
Kö-Bogen won the Best Urban Regeneration Project at the Mipim 2014